TCMB’nin son günlerdeki “katı” çıkışları para politikası duruşunda bir değişimi işaret ediyor olabilir. Merkez bankasının bugüne kadar kullanmış olduğu faiz koridoru uygulamasında taban olan ve normal günlerde gecelik borç verme faizi olarak uygulanan %5’lik oranın önümüzdeki günlerde yukarı çekilebileceğine şahit olabiliriz, ki zaten bankalar arası para piyasasında faiz oranları %10-%10,5 aralığında gidip geliyor. Merkez Bankası atması olası bu hamle ile birlikte politika faizi olan haftalık faizlerde bir artışa neden olabilir ki bu oran an itibariyle gecelik borç verme faizinin 75 baz puan üstü olan %5,75. Geçtiğimiz günlerde yine Merkez Bankası’ndan bir yetkili faiz koridoru uygulamasından vazgeçilebileceğini bildirdi. Uygulanmaya başladığı günden beri büyük tartışmalara sebep olan faiz koridoru terkedilip ortodoks politikalara dönülürse gecelik borç verme faizlerinin %8 civarında olacağı tahmin ediliyor ki bu da sıkı bir para politikasını işaret ederken büyümeyi ve enflasyonu baskılayıcı bir etki yaratır, zira Merkez Bankası’nın %7‘lik enflasyon oranı hedefi konusunda da epey kararlı olduğunu biliyoruz. Bu sıkılaştırma Türk Lirası’nın kısa vadede değer kazanmasına neden olacaktır, sermaye varlıklarında ve tahvil-bono piyasasında satışlar görebiliriz. Tabi bunlar öngörüler, bu açıdan 18 Nisan’da yapılacak olan Para Politikası Kurulu’ndan çıkacak sonuçları beklemekte fayda var.
Faiz oranlarından olası artış TL mevduat oranı yüksek bankaların karlılıklarını olumsuz yönde etkileyecektir, ki bundan en olumsuz etkilenecek bankalar %71‘lik TL mevduat payıyla Vakıfbank (VAKBN) ve %67‘lik oranla Halkbank (HALKB). Garanti (GARAN) ve Akbank‘ın (AKBNK) %56‘lık TL mevduatı oranıyla olası bir sıkılaştırmadan negatif yönde daha az etkileneceğini söyleyebiliriz. Yine Garanti (GARAN) TL portföyünün %31‘ini oluşturan sabit getirili varlıklarla faiz artışından pozitif olarak etkilenir. Türk Lirası kredi/mevduat oranında da kamu bankaları Halkbank (HALKB) ve Vakıfbank (VAKBN) sırasıyla %87 ve %90‘lık oranlarla yine olumsuz etkilenecekler zira bu bankalar görüldüğü gibi bilançolarında mevduattan daha az kredi bulunduruyorlar ve faiz oranlarındaki yükseliş bu bankaların mevduat ve kredilerden sağladıkları nakit akımlarını negatif yönde etkileyecek ve karlılıklarını baskılayacak. Yapı Kredi (YKBNK) %128‘lik oranla faiz artışında avantakjlı bir konumdayken Akbank (AKBNK), İş Bankası (ISCTR) ve Garanti Bankası (GARAN) %100 üzerinde olan kredi/mevduat oranlarıyla para politikası sıkılaştırmasına daha dirençliler.
Aşağıdaki grafiklerde sırasla IMKB100 Endeksi karşısında Garanti, Akbank ve Halkbank‘ın yılbaşından bu yana getirilerinin ve IMKB Bankacılık Endeksi ile MSCI Gelişen Piyasalar Bankacılık Endeksi‘nin yılbaşında bu yana getirilerinin kıyaslandığı grafikleri görmektesiniz.
Veri Kaynağı: Eczacıbaşı Menkul Değerler
Grafikler: Bloomberg