ABD’den emek piyasasından gelen veriler gelişmekte olan piyasalarda (GOP) yıl sonu rallisi umutlarının rafa kalkmasına neden oldu. Brezilya, Güney Afrika ve Endonezya’da para birimleri geçen haftadan itibaren %5’e yakın değer kaybetti. Keza Türk Lirası, Meksika Pesosu ve Rus Rublesinde de durum farklı değil.
Citigroup stratejistleri gelişmekte olan piyasalarda geçtiğimiz Mayıs ayında yaşanana benzer bir satış baskısı oluştuğunu raporlarında belirtiyorlar. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Mayıs ayında da Fed, varlık alım programının yavaşlatılacağını dair benzer bir sinyal vermiş, hemen ardından GOP’ta sert satışlar gözlenmişti. Diğer bir görüş, Amerikan Dolarındaki değerlenme ve faizlerdeki artışla birlikte carry trade için kullanılacak para birimi olma özelliğinin kaybedilmesi, GOP varlıklarına gelecek alımların önünü kestiği yönünde. Öte yandan, geçtiğimiz yaz başında yaşanan gerilemede çok kısa vadeli hareket eden küresel sermayenin zaten GOP’u terk ettiği ve özellikle Çin başta olmak üzere, GOP’tan gelen sanayi üretimi, PMI gibi göstergelerin ekonomik görünümün iyileşmekte olduğu yönünde sinyaller olarak algılanması aşağı yönlü hareketleri frenleyici etkiye de sahip. Yine Fed’in resmi olarak varlık alım programını yavaşlatması yatırımcılara GOP’ta acı seanslar yaşatacak.
Dünkü yazıda belirttiğim üzere de özellikle kırılgan GOPlar arasında Endonezya Borsası öncü gösterge gibi çalışıyor. Yukarıdaki grafikte de Jakarta ve İstanbul borsalarının son 6 aylık hareketlerini görüyorsunuz. Son dönemde İstanbul borsasının fazla satış yediğini söylemek bu açıdan mümkün.
Bizim borsayı satan satana. 66-80-71, al satçılar iyi kazandı gibi.