Bu ay, önümüzdeki Mart ya da Haziran ayı… Ne zaman olacağını bilmiyoruz ama Fed, varlık alım programını yavaşlatacak ve sonrasında da durduracak. Sonrasında yeni QE’ler gelecek mi bilmiyoruz ama güçlü sinyaller veren Amerikan ekonomisi Fed’in cömert imajını zedeleyecektir.
Fed’in en büyük korkusu piyasalar (bkz. Bankaların Fed politikaları üzerinde etkileri). Fed yetkililerinin her açıklamada vermeye çalıştığı mesaj “tapering”in (yani varlık alım programını yavaşlatmanın) sıkılaştırıcı bir politika olmadığı. Gerçekten de öyle fakat piyasanın algı mekanizması bu şekilde çalışmıyor. Önümüzdeki zaman diliminde Fed’in “tapering”e başlamak için işsizlikte verdiği %6.5’lik eşik oranın önce %6’ya, sonra da %5.5’e düşeceğini göreceğiz bu yüzden.
Peki ABD hisse senetlerinde durum nedir? Önce tahvil piyasasına bakalım, nedenine aşağıda değineceğim:
Bilindiği ve yukarıdaki grafikte de görüldüğü üzere tahvil piyasasında tapering fiyatlaması yapılmaya başlanmış. Fakat şöyle de bir durum var; ABD ekonomisinin, doğal olarak da küresel ekonominin görünümünün bozulması fonların risksiz ABD vadelilerine yatırılmasına neden oluyor ki şimdi durum değişiyor. Yatırım iklimindeki bu değişim aslında başlamış durumda ve bundan dolayı ABD hisse senedi endekslerinde yeni rekorlar görüyoruz.
Peki hisse senetleri piyasasında bu coşkuyu destekleyen reel göstergeler var mı?
Son dönemde S&P 500 şirketleri de endeksi reel olarak destekleyecek şekilde önemli kar rakamlarına ulaşıyor. Bunun dışında bugüne kadar şirket gelirleri açısından harika bir öncü gösterge olan üretim PMI’ı daha iyisini de göreceğimizi söylüyor.
ABD hisse senedi piyasası için aslında en önemli risk gelişmekte olan ülkelerde yaşanabilecek sorunlar. Küresel ekonominin görünümünü bozacak, piyasanın keyfinin kaçıracak ve risk iştahını azaltacak gelişmeler, ABD piyasalarını da etkileyecektir.